Interessante artikels


Massage

Hot stone massage


Voeding

99% van kipfilets uit supermarkt besmet met bacteriën

In zo goed als álle kipfilets uit de supermarkt zitten bacteriën die - wanneer ze ons ziek maken - niet meer reageren op antibiotica. De Nederlandse Consumentenbond luidt daarom de alarmbel na een grootschalig onderzoek van 140 kippenstalen. Sneu voor onze Noorderburen? 'De situatie zal in België niet anders zijn', reageert professor Jeroen Dewulf van de Gentse Universiteit.

Lees verder

Wat eten we? Vleeslijm met kippensmaak en steakgeur

Dat er in ons vlees soms hormonen of antibiotica kunnen belanden, weten we ondertussen wel al. Dat de dieren vaak geen voeder krijgen dat ze in de natuur zouden eten, is ook een open deur. Maar er zijn nog andere manieren waarop vreemde stoffen in ons vlees terecht komen. Vlees wordt dermate hard gemanipuleerd dat het een lichtroze kleur heeft, in perfecte hompen van 500 gram in de supermarkt ligt en dat het naar vlees ruikt wanneer we het bakken.

Lees verder

Vegetarische sporters op topniveau: het is geen fabel

Telkens weer hoor je dezelfde bedenkingen. "Hoe is het mogelijk dat een sporter topprestaties kan leveren op rijst, soja en tofu?" "Zonder vlees of vis een loodzware wielerronde rijden, onmogelijk!" Maar kijk, het kan wél. In het wielerpeloton is er Maarten Tjallingii, ex-Lotto en nu Rabobank. Hij raakt geen biefstuk of zalmmoot aan en toch overleeft hij perfect een drieweekse rittenkoers. Ook Martina Navratilova, Carl Lewis en Billie Jean King hebben bewezen dat een gebrek aan vlees niet noodzakelijk nefast is voor het neerzetten van topprestaties.

Lees verder

Voltijds vegetariër worden is niet nodig! Dit is wat één veggiedag al kan doen

Vandaag zet Planet Watch een punt achter de eerste spraakmakende reeks van 2011. Vier weken lang hebben we vlees gewikt en gewogen en konden onze lezers hun mening kwijt. Het is een utopie dat iedereen plots vegetariër zal worden en dat was ook niet de bedoeling van ons grote vleesdossier. In de eerste plaats heeft het onze kijk op een lap vlees veranderd. Tot slot gaan we na wat de gevolgen voor het milieu zijn als we al slechts één dag per week iets anders zouden eten dan vlees.

Lees verder

Lekker kippetje? Slachtkuiken in uitwerpselensoep

De Belg eet in zijn leven gemiddeld 891 kippen. Het overgrote deel van deze dieren wordt gekweekt in de intensieve veeteelt, wat jammer genoeg meestal wil zeggen: 'in dieronwaardige omstandigheden'. Een vleeskip leeft in de westerse wereld op een dieet van antibiotica, zit zijn hele leven in de eigen uitwerpselen en wordt 65 procent zwaarder dan vroeger in 60 procent minder tijd. En de kip die u thuis in de oven zet... zat zes weken eerder nog in het ei.

Lees verder

Eén steak is 4.000 liter water

Wie zijn/haar watervoetafdruk al eens berekende, beseft dat de gemiddelde persoon er dagelijks heel wat liters doorjaagt. Opmerkelijk is dat het meeste water naar ons voedsel gaat. Rundvlees is de grootste boosdoener, want voor één steak is liefst 4.000 liter water nodig.

Lees verder


Milieu

Ontbossing

MO* sprak met Vlaams vertegenwoordiger op VN-bossenforum Carl De Schepper van het Agentschap voor Natuur en Bos 19 februari 2011(MO* ) —Gemiddeld wordt er wereldwijd ongeveer 13 miljoen hectare bos gekapt per jaar. Dat was ooit meer, maar elke hectare bos die vandaag verdwijnt, is er een te veel. 2011 is door de Verenigde Naties dan ook uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Bossen. De opening van het themajaar was een bossenforum in New York en Carl De Schepper van de Afdeling Beleid van het Agentschap voor Natuur en Bos was daar aanwezig.

Lees verder