Aromatherapie


Kwaliteitseisen die je moet terugvinden op het flesje:

Vooraleer je etherische oliŽn koopt, is het heel belangrijk de kwaliteit ervan na te gaan. Wat moet zoal vermeld zijn:

Plantendeel (vb. schors, bloem, blad, wortel, harsÖ), botanische variŽteit (Latijnse naam), biologisch, productiemethode (stoomdistillatie), zuiverheid (niet verdund).

Pas op, koop geen synthetische oliŽn, deze zijn gevaarlijk om te gebruiken.

Sommige etherische oliŽn zijn duur. De opbrengst is sterk verschillend naargelang het soort plant en is tevens afhankelijk van het klimaat, het land van herkomst en de weersomstandigheden. Dit verklaart het enorme verschil in prijs van de verschillende oliŽn.Veiligheid bij het gebruik van etherische oliŽn

De meeste etherische oliŽn mogen niet onverdund gebruikt worden, de huid zou veel te sterk geprikkeld worden, met allergische reacties of irritaties als gevolg. Lavendel is een uitzondering. Daarom worden ze vrijwel altijd vermengd met basisoliŽn zoals olijfolie, amandelolie of jojoba-olie. BasisoliŽn geven precies de omhullende, verzorgende warmte die de huid nodig heeft.

Na gebruik, de flesjes met etherische oliŽn onmiddellijk sluiten. Uit de buurt van vuur houden en koel bewaren.

Hou etherische oliŽn buiten bereik van kinderen. Gebeurt het toch dat een kind etherische oliŽn opgedronken heeft, laat het onmiddellijk een groot glas volle melk drinken of een flinke portie volle yoghurt of platte kaas eten.

Vermijd het aanbrengen van aroma's in de ogen. Krijg je toch etherische oliŽn in de ogen, reinig ze dan met eender welke plantaardige olie, nooit met water.

Het gebruik van etherische oliŽn bij babyís, kleine kindjes, tijdens de zwangerschap en bij epilepsie vraagt bijzondere aandacht en kennis, raadpleeg een deskundige.

Bij inwendig gebruik van deze krachtige geurstoffen steeds een arts of bevoegd therapeut raadplegen.

Het is belangrijk nooit de voorgeschreven dosis zelfstandig te verhogen. Het verhoogt of versneld de therapeutische werking niet, integendeel.

Bij ernstige fysieke klachten niet experimenteren, maar een deskundige raadplegen.