Goed gevoel

Visualisatie

Fantaseren of visualiseren is gebruik maken van mentale beelden om feitelijke resultaten te bewerkstelligen. Deze werkwijze is verbazingwekkend effectief. Het woord verbeeldingskracht impliceert het vermogen om van iets een beeld te kunnen scheppen, dit wil zeggen: je kan je een beeld vormen van wat je wilt bereiken. Wat je je verbeeldt, kan uiteindelijk veranderen in een feit, mits je dat beeld met voldoende vertrouwen weet vast te houden. Men moet een ideaal visualiseren. Iets dat andere mensen ten goede komt, niet alleen je eigenbelang. Visualiseren kan ons ook helpen om te ontspannen.

We creëren een mentaal beeld waarin we onszelf in een omgeving van totale rust en ontspanning bevinden. Onze geest en lichaam reageren sterk op de beelden die we zelf oproepen. Een rustige geest staat recht evenredig met een ontspannen lichaam en visa versa. Bij visualisatie is het belangrijk om zoveel mogelijk gewaarwordingen van zien, voelen, ruiken en proeven te beleven. Kleur je mentale voorstelling in met details van bijvoorbeeld een mooie natuur met strand, bomen, golven, dieren, zonneschijn, wind, lekker weer, vrienden en rust. Als je in het dagelijkse leven een moment van stress ervaart en je hebt niet de mogelijkheid om deze of andere ontspanningsoefeningen te doen, dan is het goed om aan de rustgevende omgeving van de visualisatie terug te denken. De geest herkent dan het gevoel en je zult weer snel in een ontspannen toestand terugkeren.

Je kan met je verbeeldingsvermogen ondersteunend werken bij het genezen van een bepaalde kwaal of om antwoorden te krijgen op bepaalde vragen, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, kijk binnenin je hoofd en vraag waarom je pijn hebt en je zal versteld staan van de antwoorden die je plotseling krijgt en die je zullen helpen de oorzaken te vinden en op te lossen.


Oefeningen

Waterval

Neem een visuele douche en laat al je zorgen en spanningen met het water helemaal langs je lichaam wegspoelen. Je kan dit ook doen als je echt onder de douche staat, het effect is nog beter. Of beeld je in dat je onder een waterval staat, helemaal omringd door een prachtige natuur. Al je zorgen vloeien weg, je wordt lichter en lichter. Neem nu bewust de prachtige beelden, geluiden en geuren van de natuur op. Voel de energie in je lichaam. Je bent helemaal verfrist. Adem een paar keer in en uit en doe je ogen open.

Genezende zon

Sluit je ogen, adem drie keer rustig in en uit. Zie en voel het licht en de warmte van de zon in je lichaam binnendringen, voel hoe de weldadige warmte alle cellen van je lichaam doordringt. Laat de energie langzaam, heel langzaam verder afdalen en voel hoe de warmte van de zon zich verspreidt. Heel je lichaam is ontspannen en vol energie. Dit proces zet zich voort in elke lichaamscel, totdat je de weldadige zonnewarmte uiteindelijk van je hoofd tot in je vingertoppen en in je tenen voelt. Geniet van deze warmte. Open je ogen.